BURADA REKLAMINIZ OLA
BİLƏR

Moruq sevənlər üçün yaxşı xəbər

Moruq gülçiçəklilər fəsiləsinə aid olan və yeyilə bilən meyvələri ilə tanınan bitki növüdür.

 

Pravda.az bildirir ki, qırmızı, qara, bənövşəyi və qızılı kimi müxtəlif növləri olsa da, ən çox istehlak ediləni qırmızı moruqdur.

 

Turşməzə, lakin şirin dadı ilə seçilən moruq, tərkibindəki kalium sayəsində qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir. Bu da ürək-damar sağlamlığını qoruyur, immun sistemini gücləndirir, gözlərə fayda verir, dərini qidalandırır və qan şəkərini tənzimləyərək şəkərli diabetə qarşı mübarizə aparır.

 

Moruqun tərkibi zəngin qida dəyəri ilə seçilir

 

Az kalorili, amma vitamin və mineral baxımından olduqca zəngin olan moruq, C vitamini, lif və zülal baxımından güclü bir meyvədir.

 

Moruqda əlavə olaraq bu vitamin və minerallar da var:

 

C, E, B vitaminləri, kalium, maqnezium, manqan, fosfor, dəmir və mis.

 

Moruqun sağlamlığa 10 mühüm faydası

 

İmmun sistemini gücləndirir

 

Kalium tərkibi ilə qan təzyiqini aşağı salır

 

Sağlam həzm sisteminə dəstək olur

 

Göz sağlamlığına faydalıdır

 

Dərinin elastikliyini və parlaqlığını artırır

 

Qan şəkərini tənzimləyərək şəkər riskini azaldır

 

Kilo idarəsinə kömək edir

 

Antienflamatuar təsiri ilə iltihab əleyhinədir

 

Kalsium və K vitamini ilə sümük sağlamlığını qoruyur

 

Antioksidant tərkibi ilə xərçəng hüceyrələrinə qarşı mübarizə aparır

 

Moruq necə istehlak olunmalıdır?

 

Təzə moruqlar aldıqlarınızdan sonra 1-2 gün ərzində yeyilməlidir, çünki ömrü qısa olan meyvədir. Təzə halda yeyilə bilər, həmçinin salatlara, smuzi içkilərinə əlavə oluna və ya mürəbbə kimi hazırlanaraq da istifadə edilə bilər.

 

Moruq istehlakında diqqətli olun

 

Ümumiyyətlə, sağlam və təhlükəsiz olsa da, moruq düzgün yuyulmadıqda bəzi bakteriyaların səbəb olduğu qida zəhərlənməsinə yol aça bilər. Buna görə moruq yeməzdən əvvəl yaxşıca yuyulmalıdır.

 

Əminə Bayramova

Tarix: 17 Aprel 2025, 12:01   
Xəbər lenti
Çox oxunanlar

Ən son xəbərləri səhifəmizdən də izləyin