BURADA REKLAMINIZ OLA
BİLƏR

Tut yarpağının xeyirləri: Şəkər xəstələri üçün müalicəvi təsir

Tut yarpağı ağ və qara tut ağacının yarpaqlarından əldə edilən, sağlamlıq baxımından bir çox faydası olan təbii bir bitkidir. Antioksidan, vitamin və minerallarla zəngin olan tut yarpaqları, xüsusilə qan şəkərini tənzimləyici təsiri ilə diqqət çəkir. İçərisində olan DNJ (Deoksinojirimisin) adlı maddə, karbonhidratların şəkərə çevrilməsini ləngidərək şəkər xəstələrinə dəstək ola bilər.

 

Pravda.az bildirir ki, tut yarpağı eyni zamanda immunitet sistemini gücləndirməyə, həzm sistemini tənzimləməyə və toksinlərin bədəndən atılmasına kömək edir.

 

Tut yarpağı nədir?

 

Tut yarpağı tut ağacının geniş, ürək şəklində, kənarları bir qədər dişli və toxuması azca tüklü olan yaşıl yarpağıdır. Ən çox ipək böcəyi yetişdirilməsində əsas qida maddəsi kimi tanınan tut yarpağı, qidalandırıcı tərkibi ilə diqqət çəkir.

 

Yarpaqlar, zülal, lif, vitaminlər (xüsusilə C vitamini), minerallar (dəmir, kalsium və kalium kimi) və antioksidan maddələr baxımından olduqca zəngindir. Ənənəvi təbabətdə qan şəkərini salıcı, immuniteti gücləndirici və xolesterolu tənzimləyici təsirləri ilə tanınan tut yarpağı, eyni zamanda çay olaraq istehlak edildikdə sakitləşdirici və metabolizmanı tənzimləyici xüsusiyyətlər göstərir.

 

Tut yarpağının bir qədər acı dadı, çay qarışıqlarına xüsusi bir aroma qatarkən yeməklərdə və dolmalarda da istifadə oluna bilər.

 

Tut yarpağı necə istifadə olunur?

 

Tut yarpağı, müxtəlif şəkildə istehlak oluna bilən çox yönlü bir bitki maddəsidir. Xüsusilə qurudulmuş və ya təzə yarpaqların isti suda dəmlənməsi ilə əldə olunan tut yarpağı çayı, sakitləşdirici və sağlamlıq baxımından faydalı bir içki olaraq məşhurdur.

 

Həmçinin təzə tut yarpaqları, Anadolu mətbəxində dolma hazırlanmasında istifadə olunan ləzzətli bir alternativ olaraq seçilir. Qurudulmuş yarpaqlar üyüdülərək ədviyyat və ya qatqı olaraq yeməklərə əlavə edilə bilər və salatlarda incə doğranaraq istifadə oluna bilər. Xüsusilə Uzaq Şərq mətbəxində, şorbalarda və ya tərəvəz yeməklərində ləzzətverici və qidalı tərkib hissəsi olaraq yer alır.

 

Tut yarpağının istifadəsi aşağıdakı şəkildə sıralana bilər:

 

Çay olaraq (qurudulmuş və ya təzə yarpaqlardan dəmlənərək)

 

Dolma hazırlanmasında

 

Salatlarda (təzə yarpaqların incə doğranaraq əlavə edilməsi)

 

ədviyyat və ya qatqı olaraq (qurudulub üyüdülmüş şəkildə)

 

Tərəvəz yeməkləri və şorbalarda (xüsusilə Uzaq Şərq mətbəxlərində)

 

Smoothie və içkilərdə (toz və ya təzə yarpaq olaraq qarışdırılaraq)

 

Tut yarpağı çayı hazırlanması

 

Tut yarpağı çayı hazırlamaq üçün qurudulmuş və ya təzə tut yarpaqları seçilə bilər. Bir fincan tut yarpağı çayı üçün orta hesabla bir yemək qaşığı qurudulmuş tut yarpağı və ya 2-3 ədəd təzə yarpaq kifayət edir. Yarpaqlar qaynar suya əlavə edilərək 5-10 dəqiqə ərzində dəmlənir. Sonra yarpaqlar süzüldükdən sonra çay isti şəkildə istehlak edilir. Tut yarpağı çayı sakitləşdirici, qan şəkərini tənzimləyici və immunitet sistemini dəstəkləyici xüsusiyyətlərə malikdir.

 

Qurudulmuş tut yarpağının istifadəsi

 

Qurudulmuş tut yarpaqları praktiki istifadəsi sayəsində rahatlıq təmin edir. Ən çox bitki çayları üçün istifadə edilən qurudulmuş yarpaqlar, incə doğranıb üyüdülərək toz halına gətirilə bilər və ədviyyat olaraq yeməklərə əlavə edilə bilər. Həmçinin şorbalarda və souslarda dadlandırıcı və qidalı element olaraq istifadə oluna bilər. Qurudulmuş yarpaqların doğru saxlanma şəraitində, hava almayan şüşə qablarda qorunması vacibdir; beləliklə uzun müddət aroması və şəfalı xüsusiyyətləri qorunur.

 

Əminə Bayramova

Tarix: 13 May 2025, 09:26   
Xəbər lenti
Çox oxunanlar

Ən son xəbərləri səhifəmizdən də izləyin